Biološke in mehanske srčne zaklopke ter mitralni obroči

Umetna srčna zaklopka je naprava, ki jo vgradimo v srce bolnika, če ta boleha za eno od oblik bolezni srčnih zaklopk. Umetne srčne zaklopke uporabljamo takrat, kadar bolnikove srčne zaklopke ne delujejo pravilno, pri čemer nedelujočo srčno zaklopko nadomestimo z umetno, bodisi mehansko bodisi biološko. Obe vrsti imata dobre in slabe lastnosti. Mehanske zaklopke odlikuje daljša življenjska doba, pri čemer mora bolnik do konca življenja izvajati tudi antikoagulantno  terapijo z zdravili, pri bioloških zaklopkah pa je življenjska doba krajša, vendar bolniku ni treba izvajati terapije. Biološke zaklopke so izdelane iz govejega perikarda.

 

Srčne zaklopke proizvajalca proizvajalca LivaNova, ki so zbir izkušenj podjetij Carbomedics, Mitroflow in Sorin Biomedica, so mednarodno priznane in izbira mnogih kardiokirurgov širom sveta. Odlikujejo jih odlično hemodinamično delovanje ter dokazani dolgoročni klinični rezultati, obenem pa najbolj kakovostni materiali ter usmerjenost k čim lažji in čim manj invazivni implantaciji.

 

Novost v letu 2011 je brezšivna biološka zaklopka s stentom Perceval, ki kaže trend v spreminjanju načina implantiranja zaklopk, saj se vstavlja brezšivno in celo minimalno invazivno. Operacijski postopek je zaradi tega krajši.

 

Mitralni obroči so vsadki, ki se uporabljajo pri popravilu mitralnih zaklopk. Lahko so rigidni, flexibilni ali semiflexibilni.

 

Perceval
Bicarbon overline

 

 

 

Povezave:

Kontakt